A plüssjátékok titkos élete

A plüssök nem csupán aranyos játékok, hanem a kicsik lelki-érzelmi fejlődésében is szerepet tölthetnek be. Ezek a puha, ölelni való figurák segítik a gyerekek érzelmi és szociális készségeinek fejlődését, emellett megnyugtató „társaságot” is biztosíthatnak számukra. (Talán mindenki látott már legalább egy gyereket, aki nem hajlandó megválni a kedvenc nyuszijától vagy macijától.) A szülőknek érdemes megérteni és tudatosítani, hogy a plüssjátékok többek egyszerű játékszereknél.

Gyakran úgynevezett „átmeneti tárgyként” szolgálnak a plüssök, ami segíti a gyerekeket a szülőkről való fokozatos leválásban. Egy kedvenc maci vagy nyuszi csökkenteni tudja a szorongást például az óvodai beszoktatásnál, vagy a lefekvési rutin kialakításakor. A gyerekek néha azonosulnak ezekkel a puha játékokkal, máskor személyként kezelve őket akár beszélnek hozzájuk. Ez segíti az empátiájuk és az érzelmi intelligenciájuk fejlődését. Máskor kreatív szerepjátékra használják a plüssöket, ami a fantázia és a szociális készségek fejlődését segíti. A plüssállatkák lehetnek kalózok, várvédő hősök, vagy akár egy óvodás csoport is a játék kedvéért.

Vásárláskor győződjünk meg arról, hogy a plüss biztonságos anyagokból készült, és nincsenek rajta könnyen leváló részek, így a kicsik biztonságosan játszhatnak velük. Fontos szempont az is, hogy a plüssjáték mosható legyen, mert a gyerekek gyakran mindenhova magukkal cipelik őket, esetleg játék közben éri a plüssöket valami „baleset”, ezért nem árt, ha jól tűrik a gyakori mosást. Kisbabák számára pedig érdemes olyan darabokat választani, amik kis kezekbe illenek, könnyen megfoghatók és puha anyagból készültek, hogy biztonságosan rághassák és fogdoshassák őket.

Szólj hozzá!