Virtuális búvárkodás egy elsüllyedt 18. századi hajó nyomában

Egy 1744-ben Plymouth-nál elsüllyedt HMS Victory első osztályú, nehezen megközelíthető helyen, a tenger mélyén lévő hajót barangolhatnak be online virtuális búvárkodással az érdeklődők.

A Sir John Balchin admirális parancsnoksága alá tartozó HMS Victoryt korának felső kategóriás hajói között tartották számon. A hajó épp egy sikeres franciák elleni lisszaboni és gibraltári küldetésből tartott haza, amikor Plymouth előtt egy erős viharba keveredett  és elsüllyedt, összesen 1100 ember lelte halálát a tragédiában. A hajó három fedélzettel, 110 bronzból öntött ágyúval rendelkezett.
A hajóroncsra 2008-ban találtak rá búvároknak szinte megközelíthetetlen helyen, mivel forgalmas hajóút alatt található, és ennek következtében nagyon erősek az áramlatok.
Ennek a problémának a megoldására az Odyssey Marine Exploration cég a victory1744.org honlapon most videókat tett közzé, amelyekkel most többek között a bronzágyúkat, hajó deszkáit meg tudjuk tekinteni. A vállalatnak köszönhetően az érdeklődők most online felfedezőutat tehetnek a roncs körül.

Forrás: telegraph.co.uk

Vélemény, hozzászólás?