Az ország minden régiójában bővült az ipari termelés

Kedvezőek az ipari termelés júliusi adatai, különösen, hogy az ország minden régiójában bővült a termelés – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn, a Központi Statisztikai Hivatal júliusi ipari termelésről kiadott második becslését kommentálva.

A 10 százalékot is meghaladta a bővülés a dél-alföldi régióban, mert a kecskeméti Mercedes gyár, illetve a Békés megyei autóipari beszállítók rendkívül jól teljesítettek – mutatott rá az államtitkár.
Glattfelder Béla hangsúlyozta, kedvezőek a foglalkoztatási hatások is, az év első hét hónapjában az ipari munkahelyek száma majdnem 3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
Az export bővülése folytatódott júliusban is, majdnem 5 százalékkal nőtt az ipari kivitel – mondta az államtitkár, kiemelve, hogy a belföldi értékesítésben is 1,5 százalékos növekedést mértek, ami a belső fogyasztás bővülésével magyarázható.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt is kiemelte, hogy az ipari termelés növekedése továbbra is egészséges szerkezetben zajlik, a feldolgozóipar 13 alága közül négy kivételével mindegyikben bővülést mértek.
A tárca az év hátralevő részében az ágazat további erősödésére számít. Az összes rendelésállomány szintje 11,1 százalékkal haladta meg az előző év júliusit, de a kiemelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése is több mint 2 százalékos emelkedést mutatott. A nyugat-európai autóértékesítések augusztusban 9,6 százalékkal emelkedtek, ami várhatóan továbbgyűrűzik a hazai autóiparba is – közölték.
Szintén az ipari kibocsátás növekedését segítheti, hogy a kis- és középvállalkozások számára júliustól elérhető uniós támogatások egy része termelési kapacitásbővítésre fordítható – hangsúlyozta közleményében az NGM.

 

Szólj hozzá!