A zsír vagy a cukor a felelős a kilókért?

Korunkban a legnagyobb ellenségképként a kilók vannak beállítva, bár vannak erőteljes próbálkozások arra vonatkozóan, hogy kicsit visszabillentsük az ideális testképet a csontos-izmosról az átlagos-normálisra. Bizonyos szempontból jogos, hogy az emberek nagyobb figyelmet fordítanak az elhízásra, hiszen az egészségtelen életek és az ülő életmód nem csak a korunk szépségideáljának megfelelő izmos, vékony alkatnak tesz rosszat, de az egészségünk, az agilitásunk is kárát szenvedi ennek az életmódbeli eltunyulásnak.

Azt mondják, hogy a testsúlyért 80%-ban az étkezés tehető felelőssé, és csak azt követi a testmozgás. De mi is az, ami annyira káros az egészségünkre, hogy ennyire magas a túlsúlyos emberek száma. Egyik évben még azt mondják, hogy a zsírok tehetők felelőssé a túlsúlyért, máskor meg már a szénhidrátokat száműzték a fitt emberek az étlapjukról, és a zsírokkal már semmi baj nem volt. Most pedig a legújabb kutatások szerint ismét a zsírok okolhatóak mindenért.

Azzal indokolják az új eredményeket, hogy a zsírok hozzájárulnak a nagyobb energia felvételhez, és ezáltal elhízást okoznak. Azt állítják, hogy a zsírok korábban is okoztak elhízást, de mivel a szénhidrát került előtérbe, ezért egy tévképzet alakult ki az emberek fejében: miszerint a zsírok nem ártanak az alaknak. Ez hibás gondolat, a valóság az, hogy mindkettő okozhat elhízást.

Egereken tesztelték a módszert, három nagyobb csoportra osztották őket: 1. szénhidrát, 2. fehérje, 3. zsír. Az étrendtől függően a napi adag nagy mennyiségben tartalmazott szénhidrátot, fehérjét illetve zsírt. A mérés végére a zsírban gazdagon táplálkozó egerek voltak a legkövérebbek. A zsír ugyanis a legújabb eredmények szerint aktiválja az egyben azokat a hormonokat, melyek további étkezésre sarkallnak. Az emberek esetében viszont a genetikailag örökölt fizikai tulajdonságok is szerepet játszanak, sokkal nagyobb arányban, mint az egereknél.

Szólj hozzá!