További milliárdos támogatást kap az Operaház

A Magyar Állami Operaház számára 1,1 milliárd forint kiegészítő támogatást ítél meg a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedések keretből. A támogatást az Erkel Színház működési költségeire és a dolgozói létszám bővítésére használhatja fel – közölte Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős helyettes államtitkára.

A színház menedzsmentje így a kiegészítő támogatással együtt 9,4 milliárdból gazdálkodhat. Hammerstein Judit kiemelte, hogy a nehéz gazdasági helyzet nem lehet ok arra, hogy elhanyagoljuk a kulturális beruházásokat, emellett nagy hangsúlyt tesznek az Erkel Színház rekonstrukciójának a költséghatékonyan kivitelezésére.
A helyettes államtitkár méltó gesztusnak nevezte, hogy a színház megnyitóját Erkel Ferenc születésnapjának az évfordulójára, november 7-re teszik.
Ebben az évadban 630 programot terveznek, amelyből 430 a két nagy nézőtéren kap helyet. Még több előadás várható kifejezetten a nagycsaládosok, nyugdíjasok, diákok számára szervezve. Ezekre az előadásokra jelentős kedvezménnyel válthat jegyet a célközönség. Jó hír, hogy tavasszal újnak indul a Gördülő Opera, amelynek keretében az operaegyüttes nélküli városokba látogat el a társulat.
A héten néhány komoly elismerés is átadásra került. Az Operaház örökös tagja és mesterművésze címben részesült Csikós Attila díszlettervező, valamint posztumusz örökös tagságot kapott az idei évben elhunyt, egykor vezető Mozart-tenor Bartha Alfonz, valamint a régebben elhunyt, külföldön is ismert hőstenor, Járay József.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?