Tarjányi Péter, Dosek Rita: Forradalmár – könyvajánló

Egy elhallgatott évszázadról kívánja lerántani a leplet új, háromkötetes sorozatában a Tarjányi-Dosek szerzőpáros. Tarjányi Péter fájlalja, hogy a magyarok nem tanultak meg emlékezni, és nem akarják megismerni a saját történelmüket – elmondása szerint ezen akarnak változtatni a merész, kalandos, és vitathatatlanul egyedi sztorival, ami Forradalmár címmel már kapható.

Nem kevesebbet állít Tarjányi Péter és Dosek Rita új könyvében, minthogy Lenint egy nemzetközi kémjátszma segítette hatalomba, és az októberi nagy szocialista forradalmat a német titkosszolgálat finanszírozta és segítette a háttérből. Az, hogy mindebben két magyarnak volt kulcsszerepe, valószínűleg már a fikció része. Annál is inkább, mivel a regény két főhőse, az agyafúrt kém, Gróf Eszterházy Richárd és a pesti rendőrnyomozó, Ritter István egyben a két író személyiségének tükörképe is lehetne. Kettejük konfliktusai, állandó veszekedései végigkísérik a hajmeresztő izgalmakban bővölködő történetet.

Az olvasók megismerhetik a Monarchia központi katonai hírszerző és kémelhárító szolgálata, az Evidenzbüro, és a szentpétervári Ohrana, azaz a cári titkosrendőrség működését is.

A sorozat következő darabja, a kiadás előtt álló Cselszövő című kötet lesz, majd a tetralógia a Diktátorral fog lezárulni.

Vélemény, hozzászólás?