Koszovóba látogató szerb zarándokokat dobáltak kövekkel

Kővel dobálta meg a Koszovóba az ortodox karácsony alkalmából hazatérő kitelepült szerbek autóbuszát helyi albánok egy csoportja.

A karácsonyra hazatérő szerbek a nyugat-koszovói Djakovicán szerették volna meglátogatni az egyik helyi templomot, de az ott élő albánok egy csoportja ezt megakadályozta. A körülbelül 40 személyt szállító jármű ablaka betört, a sofőr könnyebb sérüléseket szenvedett.
Djakovicán az 1998-99-es szerb-albán fegyveres konfliktus előtt mintegy 12 ezer szerb élt, mára csupán néhány család maradt.
A szerbek vallásuk és kultúrájuk bölcsőjeként tekintenek Koszovóra, Szerbia egykori déli, túlnyomó többségében albánok lakta tartományára. Az onnan elszármazottak az ünnepek alkalmával hazalátogatnak, ám az ortodox karácsony megünneplése többször is összetűzésekhez vezetett. Tavaly több száz helyi albán támadt kövekkel a hazalátogató szerbekre, ezért az idén rendőri felügyelet mellett indultak útnak, ennek ellenére most is megtámadták őket.
Koszovó és Szerbia viszonya máig rendezetlen. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, amelyet Belgrád azóta sem ismer el.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?