Izraeli óvoda lehetett a célpontja a palesztin terroristák alagútjának

Az izraeli hadsereg egy 2,5 kilométer hosszú, a Gázai övezetből egy izraeli kibuchoz vezető föld alatti folyosót fedezett fel – írta vasárnap a Jediót Ahronót című lap Ynet nevű hírportálja.

A robbanószerekkel teli alagút az övezet déli részén található, a Hán-Júnisszal szomszédos Abszán nevű falutól indult, és az izraeli Ein-Haslosa nevű kibucnál ért véget.
Az izraeli hadsereg tűzszerészei már egy hete felfedezték a föld alatti építményt, azóta semlegesítették a benne elrejtett robbanószereket és feltérképezték elágazásait, ugyanis számos kijárata van. Feltételezések szerint az építmény a radikális iszlám Hamász szervezet céljaira készült, hogy emberei támadásokat hajtsanak végre, illetve izraeli katonákat raboljanak el.
A hadseregnél úgy vélik, hogy egy óvoda elleni terrortámadásra készültek az építők. Beni Ganc vezérkari főnök erre utalhatott múlt keddi beszédében, amelyben azt mondta, hogy a következő háború úgy is elkezdődhet, hogy “egy robbanóanyagokkal teli alagút elér egy izraeli óvodát”.
Az izraeli hatóságok szerint a Gázai övezet határa mentén a palesztinok az utóbbi években számos föld alatti folyosót építettek “stratégiai” célból, hogy azokat egy elkövetkező háborúban a Hamász felhasználja.
Hét évvel ezelőtt, 2006-ban egy hasonló alagúton keresztül jutottak be fegyveresek Izraelbe és rabolták el Gilád Salit tizedest, akit ötéves fogva tartás után egy fogolycsere-egyezménnyel engedtek szabadon a Gázai övezetből.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?