Felszámolták az egyik legnagyobb franciaországi illegális cigánytelepet

Szerdán véget ért az egyik legnagyobb franciaországi, illegális cigánytelep felszámolása Lille-ben – közölte a helyi prefektúra.

A helyi rendőrség “teljesen bezárta” a Lille déli részén lévő cigánytábort – nyilatkozta a hatóság. Az illegális telepen eddig 750-en laktak, zömében romániai cigányok. A romatelepet a rendőrség július 25-étől kezdve fokozatosan ürítette ki.
A romatelep felszámolását a lille-i önkormányzat kérvényére a lille-i bíróság rendelte el. Az indoklásban az állt, hogy a telepen elfogadhatatlanok a higiéniai körülmények, és az ott lakók közbiztonsági kockázatoknak is ki vannak téve.
Három család azóta már beköltözött a lille-i önkormányzat által biztosított szociális lakásokba. A polgármesteri hivatal tucatnyi hasonló szállást ajánl fel további családoknak. Negyven roma hazatoloncolásra került, hetvenen pedig önként távoztak az országból. Ennek segítése érdekében október elején a rendőrség egy charterjáratot indít Romániába.
A városszéli területen a közeljövőben Lillenium néven egy nagy bevásárlóközpont és a Decathlon sportszergyártó cég 150 főt foglalkoztató üzeme épül.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?